15 Haziran 2014 Pazar

9 Haziran Haftası

Yaz boyunca gerçekleştireceğimiz çalışmaları takip edebileceğiniz blog sayfamıza hoşgeldiniz. Yazıları hazırlarken amacımız, biyoinformatiğe ilgi duyan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için bir referans noktası oluşturması ve edindiğimiz deneyimleri paylaşmak. Değerli ekip üyelerimizin her gün yaptığımız çalışmalara ilişkin detayları zaten okuyor olacaksınız, ben de bu çalışmaları mümkün olduğunca özetlemeye çalışacağım.

Haziran grubunu oluşturan Bihter, Cansu, Elif, Mehmet Emre ve Tuğba ile çalışmalarımıza başladık bu hafta, önümüzdeki hafta ise Burak ve Ceyhun ile biraraya geleceğiz. Değerli ekibimin proje, fikir ve paylaşımlarını ayrıca kendi bloglarından da takip edebilirsiniz.


Bu yaz döneminde gerçekleştirilecek ekip çalışmalarını tasarlamak için iki aya yakın bir süredir kafa yoruyorum. Çok yönlü bir program hazırlamak ve programı rafine etmek üzere hem bol bol deneyimlerimi kullandım, hem de birçok kaynağa başvurdum. Sunumlar, haftalık okumalar, programlama projeleri, takım oyunları, ve başka bir çok aktivite ile dolu dolu bir program ortaya çıktı böylece. İlk haftayı gayet verimli ve eğlenceli olarak nitelendirebilirim, darısı gelecek haftalara.

Bu hafta biyoinformatiğe ilişkin büyük bir resmi zihinlerimizde canlandırarak başladık ve İnsan Genom Projesi etrafında bir çok hikaye anlattık. GeneCards'ı hızlı bir şekilde inceledik ve biyolojik veri tipleri üzerine konuştuk. Genom çalışmalarını daha iyi anlamak için mutlaka en az bir yap-boz yapmak gerektiğini düşünüyorum, bu doğrultuda da Viyana'lı sanatçı Rosina Wachtmeister'in bir eserine ait yap-bozu yapmaya başladık. Türkçe'ye Kazanma Sanatı olarak çevrilen Moneyball isimli filmi izleyerek ekip çalışması hakkında dersler çıkardık. Bunun yanısıra, iletişimin ekip çalışmasında ne kadar önemli olduğunu anlamak üzere gayet eğlenceli bir oyun oynadık. Kısa sunumlar gerçekleştirdik ve bu sunumları nasıl daha da iyileştirebileceğimiz üzerine yorumlar yaptık. Tüm hafta boyunca gece yarısından önce evlerimize dönemediğimiz yoğun çalışma tempomuzda kısa gezilerle nefes alma fırsatı bulduk.

Bilgisayarların nasıl çalıştığı üzerine kafa yorduk ve tarihsel gelişim sürecinden bahsettik. Gerçek manada programlamaya geçerken SCRATCH isimli programlama aracını tercih ettik ve iki oyun yaptık: ilkinde amacımız havalı masa hokeyini iki kişiyle oynanabilecek bir şekilde kodlamaktı, ikinci oyunda ise rastgele bir pozisyondan düşen topları bir sepete toplamaya çalıştık. Neredeyse hiç bir programlama deneyimi olmayan bir grubun bu oyunları çok kısa bir sürede tamamlamış olması ise gayet etkileyiciydi, ve aynı zamanda da ekibin entellektüel kapasitelerinin ne denli yüksek olduğu noktasında da iyi bir göstergeydi. Haftayı Python'da baz ve kodon sayma üzerine programlama projeleriyle sona erdirdik. Bu küçük projeler hem iyi birer başlangıç projesi, hem de yaz boyunca ortaya çıkarmaya çalışacağımız web aracının temellerini oluşturuyor. 

Bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesinde elbette ki Genom ve Kök Hücre Merkezi'nin sunduğu ortamın etkisi çok büyük. Gece yarılarına kadar ve haftasonları ihtiyacımız olan her türlü ekipmanla istediğimiz çalışmayı gerçekleştirebiliyoruz. Her ne kadar teknik personeldeki memuriyetin getirdiği rehavet kimi zaman beni çıldırtacak noktaya gelse de en azından büyük aksaklıklar olmadan çalışmalarımızı ilerletebiliyoruz. 

Önümüzdeki haftadan itibaren bireysel projelerimize de başlıyor olacağız ve ortak projemizde de yeni bir aşamaya geçeceğiz. İzlemede kalın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder