26 Temmuz 2014 Cumartesi

21 Temmuz Haftası

Zaman çok çabuk geçiyor. Çalışmalarımızın 7. haftasını bitirmişiz, ancak sanki daha dün başlamış gibiyim. Üstelik çalışmalarımız boyunca geçirdiğimiz her bir gün aslında sıradan üç güne bedel. Yüksek motivasyonla saatler boyunca durmadan çalışıyoruz. Hatta bu durumun başlarda biraz yadırgandığını bile söyleyebilirim. Bir devlet kurumunda insanların neden sabaha karşı 4'e kadar çalıştığı eminim birçok kişinin kafasında soru işaretiydi, ancak artık insanlar gerçekten de bu işi sevdiğimizi biliyorlar. Temmuz Grubu'nun da aramıza katılmasıyla neredeyse 24 saat boyunca bizden birileri bulunuyor binada, motivasyonumuzun ne düzeyde olduğunu varın siz düşünün. Bu ne bir kuralla, ne de bir zorlamayla oluşturulabilecek bir çalışma düzeni değil; ekibimizin çalışmaya ve öğrenmeye ne kadar hevesli olduğunun bir göstergesi.

Çalışma ortamının sağlıklı olması da bu düzenin devam edebilmesi için en temel faktörlerden birisi, ve bunun için GenKök'e olan şükranlarımızı ne kadar ifade etsek az. Üniversite Rektörümüzün vizyonuyla şekillendirilen ve Ankara'nın doğusunda görmeye pek alışık olmadığımız ancak gelişmiş araştırma merkezlerindeki altyapıları aratmayan bir tarzda ortaya çıkarılmış bu bina ve kültürden övgüyle bahsetmek gerek. Merkez yöneticilerimizin tamamı ve çalışanların bir kısmının gayretleriyle hayata geçirilen bu eseri bir fırsatını bulursanız mutlaka görmenizi isterim. Çalışanların bir kısmı dedim, çünkü az sayıda da olsa diğer bir kısmı klasik devlet memuru kafasıyla mümkün olduğunca işten kaçıyor ve en fazla 15 dakikada tamamlanacak işler için 3 gün sonrasına randevu veriyor. Bu durumdan oldukça muzdaribim ancak yapılan onca güzel işi gölgelemesin diye daha fazla bahsetmek istemiyorum.

Bu hafta D3'ün gizemli dünyasına bir giriş yaptık ve havalı grafiklerin nasıl da -göreceli olarak- kolay bir şekilde kodlanabileceğine ilişkin ipuçlarından bahsettik. d3js.org adresindeki örneklere bir göz atmanızı öneririm. İlgili kavramları anlayabilmek içinse Codecademy'deki HTML, CSS ve JavaScript derslerini tamamlamanız gerekiyor.

Bahsettiğimiz bir diğer konu ise Bayes İstatistiği'ydi. Öğrendiğimiz klasik istatistik yaklaşımına kıyasla çok daha farklı bir yaklaşım gerektiren ve dolayısıyla da bazı problemlere çok pratik çözümler getiren bu kavrama hızlı bir giriş yaptık. Bu konuyu merak edenlerin kendilerini nasıl geliştirebileceklerine ilişkin birkaç kaynak üzerinde konuştuk. Bayes çok enteresan ve geniş bir konu, bu nedenle sadece ufak bir girişle yetinmek zorunda kaldık. Bir sonraki konumuz olan Makina Öğrenmesi [Machine Learning] ise yine çok geniş ve derin bir konu; bu konudaki temel kavramlara giriş yapmak dahi bizi yeterince yordu. Yine bu konu üzerine kendini geliştirmek isteyenlerin göz atması gereken kaynaklardan bahsettik. Bazen insanlar dışarıdan bakınca bunları kolayca halledilebilir olarak düşünebiliyor ancak her alanda olduğu gibi bu alanlarda da uzmanlaşmak yoğun bir emek ve çaba gerektiriyor. Bilgiye sahip olmanın ve uzmanlaşmanın ne denli kıymetli olduğunu ise ekip olarak gayet iyi biliyoruz.

Bu hafta gerçekleştirilen sunumlar, Temmuz Grubu'nun kısa sürede kendilerini ne denli hızlı bir şekilde geliştirdiğini ortaya koydu. Özellikle koyduğumuz kurallar her ne kadar sunum hazırlama sürecini biraz zorlaştırmış olsa da, her birinin ne kadar yaratıcı olduğunu göstermesine fırsat sağladı. Hafta başındaki talihsiz bir olayla devrilen yapbozlarımızın hafta bitmeden tamamlanması ise açıkçası şaşırtıcıydı. Bunu, bir kere büyük resmi gördükten sonra aynı süreçlerin çok daha kolay bir şekilde atlatılması olarak yorumladım. Büyük resim gerçekten de önemli bir kavram.

Dolu dolu geçen bu haftaya izlediğimiz filmin damgasını vurduğunu söyleyebilirim. Bizi birçok açıdan düşünmeye sevketti ve film sonrası tartışmalarımızda da aslında her birimizin bu tarz konular üzerine çoktandır kafa yorduğumuzu hissettirdi. Çıkan sonuç veya varılan hüküm ne olursa olsun, önemli olanın sürekli sorgulamak ve her yeni durumda şartları tekrar değerlendirmek olduğunu düşünüyorum.

Skype görüşmelerinden de mutlaka bahsetmeliyim. Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Michelle Adams Türkiye'deki bir yabancının bakış açısıyla birçok şey paylaştı bizlerle; bu bakış açısının paha biçilmez olduğunu düşünüyorum. Connected2me'yi hayata geçiren Ozan Yerli ise programlama odaklı konuşmasında hem pratik uygulamalardan, hem de programlamaya ilişkin temel yaklaşımlardan bahsetti. Bu konuşmaları dinleyebildiğimiz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

Cansu ve Emre bizlere veda etti. İnsan insana çok çabuk alışıyor, hele ki o insanlar çok farklı, özel ve değerli insanlarsa. Ceyhun'da da aynı hissi yaşamıştım, ancak hisleri kelimelere dönüştürmeye çalışınca ortalık karışıyor. Bu nedenle yine bir elveda demekle yetiniyorum, ve yine bir uğurlama dansı fotoğrafı paylaşmak istiyorum :)



Hepinize güzel ve mutlu bayramlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder