Hazırlık

Herkese merhaba. Bu sayfada staja hazırlık sürecinde yapılması gerekenlerden bahsediyor olacağım.

İlk olarak yapmanız gereken şey, bir LinkedIn hesabı açmak. LinkedIn hesabını, projede birlikte yer aldığınız çalışma arkadaşlarınızın hangi konularda size yardımcı olabileceklerini ve hangi konularda da sizden yardım alabileceklerini açıkça görebilmek amacıyla oluşturuyoruz. LinkedIn, modern çevrimiçi özgeçmiş olarak tanımlanabilir. Bir LinkedIn hesabınızın olmasının en temel faydası, isminiz Google'da aratıldığında Facebook hesabınızın yanısıra sizi tanıtan bir belge olarak arayanların karşısına çıkması. Tam da bundan ötürü LinkedIn hesabınızı iyi bir şekilde donatmalısınız. Bunun nasıl yapılması gerektiğine ilişkin internette bir çok tavsiye olsa da, çok hızlı bir şekilde şunları önerebilirim:

- Özet (Summary) kısmında sizi açıklayabilecek anahtar kelimelere yer verin ve ilgi alanlarınızda hızlıca bahsedin.
- Yer aldığınız tüm işleri ve projeleri ekleyin ve bu süreçte hangi görevle neler yaptığınız hakkında kısa da olsa açıklayıcı bilgiler ekleyin.
- Endorsments kısmına tecrübeli olduğunuz veya kendinizi geliştirmek için çaba sarfettiğiniz alanlara ilişkin anahtar kelimeleri ekleyin. Çok sıradan anahtar kelimelerden kaçının, ancak eğer ilgi alanınıza giriyorsa "bu da yazılır mı?" dediğiniz alanları dahi ekleyin. Zaten bir süre sonra sizi tanıyanlar sadece ilgili anahtar kelimeleri doğrulayacak ve kendiliğinden bir uzmanlık haritanız oluşacaktır.
- Noktalama işaretlerine, büyük harfleri doğru kullanmaya vb. durumlara dikkat edin. Unutmayın, işinizi ne kadar düzgün bir şekilde yaptığınıza ilişkin en büyük ipuçlarına bu tür detaylardan ulaşılıyor.
- Yazdığınız her şeyin mutlaka doğru olmasına dikkat edin. Gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır, ve olumsuz bir şey ortaya çıktığında bu tür haberler hızlı yayılır.
- LinkedIn, Facebook'un profesyonel yaşam versiyonudur, bu nedenle tanışmadığınız ancak merak ettiğiniz veya "bir kenarda bulunsun, lazım olur" diye düşündüğünüz kimseleri ekleyerek rahatsız etmeyin. Birebir irtibata geçtiğiniz veya bizzat tanıştığınız insanlarla iletişim ağını kurmak için kullanın, tanışmadığınız ancak sırf bir arkadaşınızın arkadaşı diye bir başkasını da eklemeye kalkmayın.


İkinci olarak yapmanız gereken şey, programlamaya ilişkin bir fikir edinebilmek amacıyla önce Light Bot 2'yi oynamak, ardından da Codecademy'deki Python derslerini mümkün olduğunca tamamlamak. Biyoinformatik alanında veya biyoinformatiği içeren bir kariyer planlıyorsanız, programlamayı bilmeniz ve bir başkasına derdinizi anlatacak kadar terimlerine ve algoritma geliştirme sürecine hakim olmanız gerekir. Programlamayı öğrenirken birçok yerde takılacak ve zaman kaybedeceksiniz. Bu olması gereken bir şeydir ve programlamayı öğrenmekle öğrenmemek arasındaki temel belirleyici etkendir. Sıkılıp vazgeçerseniz, öğrenemezsiniz. Ancak öğrenmekten vazgeçmezseniz ve çabalamaya devam ederseniz, kesinlikle ilerlersiniz. Takıldığınız yeri birkaç gün deneyip de geçemiyorsanız, o zaman etrafınızda bu işlerden anlayan birilerini arayın, Google'da forumlara bir göz atın, veya doğrudan birilerine e-posta ile probleminizi ifade edin. 

Dikkat etmeniz gereken bir başka konu, iletişimi sağlıklı ve düzgün kurabilmek. Teknik olarak ne kadar yeterli olursanız olun, başarıyı etkileyen en kritik etkenlerden birisi iletişim becerisine sahip olmak. Özellikle e-posta ile iletişim kurarken mutlaka ama mutlaka dikkat edilmesi gereken genel geçer kurallar var, bunlara Google'da arayarak ulaşabilirsiniz veya bu linkteki, bu linkteki, bu linkteki veya bu linkteki maddelere bir göz atabilirsiniz.


Son olarak, staj boyunca geçirdiğiniz aşamaları paylaşmak ve haftalık raporlarınızı sunmak için kendinize bir blog açmanızı istiyorum: kendi proje çalışmanıza ilişkin her türlü gelişmeyi yine kendi oluşturduğunuz blog üzerinden takip edecek ve paylaşacaksınız. Eğer blog için nereyi kullanacağınız konusunda kararsızsanız, Blogger iyi bir başlangıç olabilir. Bu vesileyle, eğer yoksa bir Gmail e-posta hesabı açmanızı da öneriyorum.


Saygı sınırları çerçevesinde yazılmamış ve verdiğim linklerdeki kuralları göz ardı eden e-postalara cevap verilmeyeceğini de hatırlatmak isterim.


Tekrar hoşgeldiniz :)


-Ahmet Raşit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder